Mobile menu
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show
 • VTEM Image Show

Μικρασιατικό συνέδριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
του Διεθνούς Συνεδρίου  με αφορμή τα 90 χρόνια
από τη Μικρασιατική Καταστροφή
«Μικρασιατικός Ελληνισμός: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον»
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
                                                       14 - 15 - 16 Δεκεμβρίου 2012 
                                                       Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL                                           

 

Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εμείς σαν δημοτική αρχή αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας, όπως αυτό είχε διατυπωθεί στο πρόγραμμά μας. Υλοποιούμε, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, Διεθνές Συνέδριο Μικρασιατών στην πόλη μας που αγκάλιασε Μικρασιάτες αμέσως μετά τον ξεριζωμό. Η υλοποίηση του Συνεδρίου είναι ένα τολμηρό εγχείρημα και στηρίζεται στη θέλησή μας για τη διατήρηση της συνοχής του μικρασιατικού στοιχείου, αλλά και στη γνωριμία Μικρασιατών από όλο τον κόσμο μέσα από ένα Συνέδριο με επιστημονική χροιά.
Στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, καθώς η Πατρίδα μας δοκιμάζεται, το Συνέδριο αυτό προσδοκούμε να δώσει την ελπίδα, τη θέληση, το πείσμα και τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις κακουχίες όπως μας δίδαξαν οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας με δύναμη ψυχής.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, παλεύουμε να καταφέρουμε να υλοποιηθεί όλο το κόστος του Συνεδρίου από χορηγούς (τους οποίους ευχαριστούμε θερμά), επιθυμώντας να μην επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ το λαό της πόλης μας. Το Συνέδριο αυτό ευχόμαστε να αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες της Καισαριανής και να γίνει θεσμός και ορόσημο για τους όλους τους Μικρασιάτες του κόσμου.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) που ανέλαβε το βάρος της υλοποίησης του Συνεδρίου και συνέβαλε με όλα τα μέσα στην επίτευξή του, αλλά και όλους τους επιστήμονες, φορείς και εθελοντές, καθώς επίσης το Δημοτικό μας Συμβούλιο που ενέκρινε το Συνέδριο πέρα από πολιτικές – κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.   
Θα είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς η παρουσία σας στο Συνέδριο.
Ο Δήμαρχος Καισαριανής
& Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
Αντώνης Καμπάκας
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Σκοπός του Συνεδρίου, με θέμα «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον», (14, 15 & 16 Δεκεμβρίου 2012 -ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL), είναι η συνεύρεση των απανταχού απογόνων των κατοίκων της Δυτικής Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Θράκης, της Κωνσταντινούπολης και του Πόντου, καθώς και φορέων, - επιστημόνων με απώτερο στόχο να καταστεί αυτή η διοργάνωση, θεσμός και σημείο αναφοράς του παγκόσμιου Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Στο συνέδριο, θα αναπτυχτούν δυο κύκλοι συνεδριών.
Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει την Ακαδημαϊκή Ενότητα στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες (και ερευνητές) από την Ακαδημία Αθηνών, το Καποδιστριακό Παν., το Παν. Πειραιά, το Πάντειο Παν., τα Παν. Κρήτης και Μακεδονίας, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, καθώς και από ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει τη Συλλογική Ενότητα στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι ομοσπονδιών και συλλόγων.
Παράλληλα στο χώρο του συνεδρίου θα υπάρχει έκθεση ιστορικού & λαογραφικού υλικού από το αρχείο του Καισαριανιώτη συλλέκη Μίμη Χριστοφιλάκη και από το Ιστορικό Αρχείο του Κέντρου.
Ευχαριστούμε το Μικρασιατικό Σύλλογο της πόλης μας, τους εθελοντές, καθώς και τους χορηγούς για την αμέριστη συμπαράστασή τους στη διοργάνωση του συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Δήμου Καισαριανής
Κώστας Αναγνωστάκης
Δ.Σ. ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Πρόεδρος
Κώστας Αναγνωστάκης, Δημοτικός Σύμβουλος
Αντιπρόεδρος                          
Στέλιος Σάμιος 
ΜΕΛΗ
Γωγώ Φιλίππου, Δημοτικός Σύμβουλος
Σίμος Πολυχρονάκης, Δημοτικός Σύμβουλος
Τζάννα Καλοπήτα
Δέσποινα Σαλδάρη
Στελίνα Προύσαλη
Σούλα Αλάτση
Βίκυ Μπύρου
Στέλλα Σαρρηπαναγιώτου - Λήλου
Πρόεδρος Δ.Σ. Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012
17.00 – 18.00: Διαπιστευτήρια Φορέων - Συλλόγων.
18.00 – 19.00: Κήρυξη έναρξης του Συνεδρίου από τον Δήμαρχο Καισαριανής Αντώνη Καμπάκα και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Κέντρου ΜΙ.ΠΟ. Κώστα Αναγνωστάκη - Χαιρετισμοί εκπροσώπων Ομοσπονδιών.
19.00 – 19.30: Κεντρικός Ομιλητής: Άλκης Ρήγος (Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο).
19.30 – 19.50: Διάλειμμα
Πρώτη Ενότητα
«Μικρασιατικός Ελληνισμός: Ο ξεριζωμός και η ένταξη στην ελληνική κοινωνία»
 
19.50 – 21.40: 1η Συνεδρία: Η συγκρότηση των εθνών-κρατών, η Μικρασιατική Καταστροφή και η Έξοδος.
Πρόεδρος: Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη (Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών)
 
19.50 – 20.10: Αθανασία Αναγνωστοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), «H Mικρά Aσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, 1919 - 1922».
20.10 – 20.30: Σπυρίδων Πλουμίδης (Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνική Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Το Μικρασιατικό Ζήτημα (1891 - 1922). Μια επισκόπηση».
20.30 – 20.50: Γιάννης Καραχρήστος (Ερευνητής, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών), «Πρακτικές διαχείρισης των ιδρυτικών μύθων ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Δυτικής Μικράς Ασίας (Αϊβαλί, Κουσάντασι)».
20.50 – 21.10: Αναστάσης Γκίκας (Δρ. Ιστορίας, Πανεπιστήμιο York), «Το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της Καταστροφής: η διαμόρφωση του τουρκικού αστικού έθνους - κράτους την περίοδο του ιμπεριαλισμού».
21.10 – 21.40: Συζήτηση.
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012
09.30 – 10.00: Διαπιστευτήρια Φορέων - Συλλόγων.
10:00 - 11:50: 2η Συνεδρία: Η προσφυγική εγκατάσταση και η ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας.
Πρόεδρος: Γιάννης Καραχρήστος (Ερευνητής, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών)
10.00 – 10.20: Παρασκευάς Ποτηρόπουλος (Ερευνητής, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών), «Ο σύγχρονος «τόπος» μιας προσφυγικής κοινότητας: διαδικασίες μετασχηματισμού στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης».
10.20 – 10.40: Λένα Κορμά (Δρ. Ιστορίας Université de Paris I-Panthéon-Sorbonne), «Πτυχές της εγκατάστασης των προσφύγων μέσα από τη δράση της Société Générale de l’Immigration, 1923-1926».
10.40 – 11.00: Σπυρίδων Τζόκας (Δρ. Ιστορίας & Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιά), «Καλή Πατρίδα… Σύντροφε. (Αμάν Γιάννης, Μανώλης και Στέφανος Τσάφος, Σαράντης Μολυνδρής…). Ακολουθώντας τα χνάρια του προσφυγικού συνοικισμού της Καισαριανής».
11.00 – 11.20: Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Δρ. Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η πολιτική συμπεριφορά των προσφύγων στην Αθήνα. Από τους μεσοπολεμικούς βενιζελικούς στους μεταπολεμικούς υποστηρικτές της Αριστεράς».
11.20 – 11.50: Συζήτηση.
11.50 – 12.10: Διάλειμμα.
12.10 – 13.50: 3η Συνεδρία: «Μικρασιατικές πολιτισμικές και πολιτικές ταυτότητες στον 20ό αιώνα».
Πρόερος: Ευτυχία Βουτυρά (Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
12.10 – 12.30: Γιώργος Τσιμουρής (Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), «Η (προφορική) λογοτεχνία των προσφύγων: Μια πηγή ιστορίας που υποτιμήθηκε για να συγκροτηθεί ο “Μικρασιατικός Ελληνισμός”».
12.30 – 12.50: Ζωή Μάργαρη (Ερευνήτρια, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών), «Μικρασιάτικοι χοροί: πατρίδα, προσφυγιά, εγκατάσταση … μια περιπέτεια».
12.50 – 13.10: Onur Yildirim (Καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας, Middle East Technical University), «State and Refugees in Turkey, 1923 - 1936».
13.10 – 13.30: Μιχαήλ Βαρλάς (Ιστορικός, Τμήμα Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), «Η συλλογική οργάνωση των Προσφύγων στη δεκαετία του 1920: Η διαμόρφωση ενός πεδίου κοινωνικής δράσης και ταυτότητας».
13.30 – 13.50 Συζήτηση.
Διάλειμμα 13.50 – 17.00
17.00 - 18.50: Στρογγυλό τραπέζι: «Μικρασιατική κληρονομιά και προσφυγική ιστορία ως αντικείμενα των κοινωνικών επιστημών».
Ευτυχία Βουτυρά (Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη (Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών)
Παρασκευάς Κονόρτας (Αναπληρωτής καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Συντονίζει ο Σωκράτης Πετμεζάς (Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης)
18.20 – 18.50 Συζήτηση.
Διάλειμμα 18.50 – 19.10
 
Β΄ Ενότητα
«Η συμβολή της μικρασιατικής συλλογικής δραστηριότητας στη διατήρηση της Μνήμης
και τη διάσωση της πολιτισμικής κληρονομιάς».
19.10 - 20.40: 1η συνεδρία: «Μικρασιατικά σωματεία: κοινά στοιχεία και παράμετροι της πολιτισμικής ταυτότητας των μελών τους».
19.10 - 19.30: Μαριάννα Μαστροσταμάτη, (Οικονομολόγος, Πρόεδρος «Ένωσης Μικρασιατών Βύρωνα» και «Συλλόγου Αλατσατιανών - Τα Εισόδια της Θεοτόκου»), «Η Μικρασιατική Κληρονομιά και οι υπεύθυνοι διάσωσής της μέσα από τη σωματειακή δράση».
19.30 - 19.50: Νίκος Μπερμπέρης, (Μουσικολόγος), «Η Μουσική και το τραγούδι στη Μ. Ασία, η συμβολή καταγραφών και μεταγραφών στον πολιτισμό».
19.50 – 20.10: Θοδωρής Κοντάρας, (Φιλόλογος - Λαογράφος), «Παραποίηση της Μικρασιατικής Παράδοσης».
20.10 – 20.40: Ερωτήσεις.
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012
10.00 – 12.30: 2η συνεδρία: «Μέθοδοι και πρακτικές σωματειακής δράσης για τη διατήρηση της ταυτότητας και του πολιτισμού των Μικρασιατών».
10.00 – 10.20: Τριανταφυλλιά Μήτρου, (Φιλόλογος - Γραμματέας του «Πολιτιστικού Συλλόγου Λαυρίου ’Η Μικρασία’», «Νεοσύστατα μικρασιατικά σωματεία από την τρίτη γενιά προσφύγων».
10.20 – 10.50: Xάρης Σαπουντζάκης, (Ιστορικός, Πρόεδρος «Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Νέας Ιωνίας»), «Η οργάνωση των προσφύγων σε σωματεία μετά την εγκατάστασή τους στην Αττική».
10.50 - 11.10: Κωνσταντίνος Παντάζογλου, (Καθηγητής Ιστορίας) – Φαίδων Παπαθεοδώρου, (Πολ. Μηχανικός – Πολεοδόμος, Αντιπρόεδρος Ένωσης Σμυρναίων), «Η Περίπτωση της Ελληνικής Κοινότητας της Σατρουβίλ».
11.10 – 11.30: Αρχοντία Παπαδοπούλου, (Ιστορικός, Πρόεδρος της «Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας»), «Η συμβολή της εκπαίδευσης στη διάσωση του Μικρασιατικού Πολιτισμού».
11.30 - 11.50: Λευθέρης Χατζόπουλος, (Πρόεδρος Πανελληνίας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.), «Η σημασία των Ηθών και Εθίμων στη διατήρηση της Εθνικής μας ταυτότητας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω των Πολιτιστικών Φορέων».
11.50 - 12.10: Ανδρέας Μπαλτάς, (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Πολιτικός Επιστήμων, Μέλος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Γλύφας Ηλείας «Η Αγία Μαρίνα»), «Τα μικρασιατικά αθλητικά σωματεία ως φορείς διάδοσης του μικρασιατικού πολιτισμού στη νεολαία».
12.10 – 12.30: Ερωτήσεις.
12.30 – 12.50: Διάλειμμα.
12.50 – 14.10: 3η συνεδρία: «Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από δραστηριότητες των σωματείων».
12.50 – 13.10: Νίκος Ουζούνογλου, (Καθηγητής Ε.Μ.Π., Πρόεδρος «Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών» και της «Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ)»), «Ο Αγώνας της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ υπέρ του Συνόλου της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης».
13.10 – 13.30: Βάσω Παπαδοπούλου, (Ελεύθερη επαγγελματίας, Γραμματέας «Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων»), «Η πατρίδα της ψυχής μας και ο δρόμος προς αυτήν μέσα από τα προσκυνηματικά ταξίδια στο χώρο της Καππαδοκίας».
13.30 – 13.50: Αντώνης Παυλίδης, (Δρ. Ιστορίας, Πρόεδρος «Ένωσης Ποντίων Εκπαιδευτικών»), «Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής και οι τεχνικές δημοσιοποίησής της».
13.50 – 14.10: Ερωτήσεις.
14.10 – 15.00: 4η συνεδρία: «Προσφυγική κληρονομιά και κοινωνική διεκδίκηση (Προσφυγικά Λεωφ. Αλεξάδρας)» - «Νέα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης και συλλογικότητες των Μικρασιατών».
14.10 – 14.30: Φαίδων Παπαθεοδώρου, (Πολ. Μηχανικός – Πολεοδόμος, Αντιπρόεδρος «Ένωσης Σμυρναίων»), «Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής, ιστορικό μισού αιώνα και η πρόταση για δημιουργία του στις Προσφυγικές Κατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας».
14.30 – 14.50: Δημήτρης Παντέλας, (Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος «Ένωσης Μικρασιατών Θήβας», Διαχειριστής Δικτύου “Mikrasiatis.gr”), «Νέα μέσα επικοινωνίας και Δίκτυα Μικρασιατικής Συλλογικής Μνήμης»
14.50 – 15.00: Ερωτήσεις.
Στο χώρο θα λειτουργεί (κατά τις ημέρες του συνεδρίου) έκθεση ιστορικού & λαογραφικού υλικού
από το αρχείο του Καισαριανιώτη συγγραφέα και συλλέκτη Μίμη Χριστοφιλάκη,
καθώς και από το Ιστορικό Αρχείο του Κέντρου.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ – Βρυούλων & Κλαζομενών – Τ.Κ. 161 21 - τηλ: 210 7292 601 – 3 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - www.kemipokessariani.gr - www.kessariani.gr